slechte teksten

Komkommernieuws: je mag de NOS op de vingers tikken als je een taalfout hoort op het journaal of elders in een uitzending. Ze hebben daar zelfs een aparte medewerker voor, die heet – jawel – Jan Taal. Mail naar tikfout@nos.nl als je de nieuwslezer hoort zeggen dat “het aantal eensgezinswoningen is …” of dat “de gemeente op haar vingers getikt is …”.
Nou zijn dit natuurlijk gewoon taalfouten, dus waarom het e-mailadres dan “tikfout” heet is me een raadsel. Een vorm van eufemisme misschien? Maar goed, dit terzijde.

Vanmorgen zat ik dus extra goed op te letten bij het journaal. Het ging over een grote brand in een gemeentehuis dat was gevestigd in een monumentaal pand.
Twee auto’s waren op het monumentale pand ingereden, het monumentale pand was uit 1929, en het monumentale pand moest als verloren beschouwd worden. Zo kwam de term monumentaal pand nog een keer of wat langs.
Was het nieuws zo ‘hot’ dat er geen tijd was geweest om over andere termen na te denken? Historisch gebouw, bijzonder ontwerp, imposant bouwwerk, monument, kenmerkend, statig, gezichtsbepalend? Of was de echte redacteur met vakantie en de vervanger nog niet zo wakker? Zulke dingen vraag ik me dan af. Ik denk dan dat redacteur bij Het Journaal zo ongeveer het hoogste is wat je kunt zijn als redacteur, maar misschien zit er gewoon een neefje van iemand in te vallen die maar wat bijelkaar brabbelt.

Ook de verslaggever ter plaatse blonk niet uit in sterke taal. “De medewerkers kunnen vandaag niet gaan werken,” meldde hij live in de uitzending. Achter hem loeide de vlammenzee. “Er zal gekeken worden of ze ergens anders kunnen werken als dat nog nodig is, want dit pand moet als verloren beschouwd worden.” Ik weet niet wat u ervan vindt, maar van mij had deze verslaggever best in zijn bed mogen blijven liggen.
“De medewerkers kunnen vandaag niet gaan werken … ” – dat lijkt me wel duidelijk,  overbodige informatie dus.
“… of ze ergens anders kunnen werken als dat nog nodig is.” Als dat nog nodig is?? Hoezo? Zullen er nu geen paspoorten meer worden aangevraagd, begrotingen worden geschreven of raadsvergaderingen worden gehouden? Vreemd.
“… want dit pand moet als verloren beschouwd worden.” Want dit pand… ? Hoezo want? De logica ontbreekt.

Taalfouten? Nee, dat niet, en ook geen tikfouten. Eens even kijken of de NOS hier ook een mailadres voor heeft, slechteteksten@nos.nl misschien??

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.